Content
MobileLogo
076 30 300 69 
Zakelijke klant Particuliere klant
ERGONOMIE

OP ELKE WERKPLEK

Een zittend beroep leidt vaak tot gezondheidsproblemen. Gebrek aan beweging en een werkplek die niet ergonomisch is ingericht, zijn vaak oorzaken van rugpijn. Ergonomisch werken daarentegen bevordert de concentratie en heeft een positief effect op pijnvrij werken op lange termijn. Maar de eerste vraag die moet worden beantwoord is wat wordt bedoeld met ergonomie.

Als deelgebied van de arbeidswetenschappen is ergonomie de aanpassing van de arbeidsomstandigheden aan de mens. Het doel is de machine en de werkomgeving voor het individu te optimaliseren om een zo laag mogelijke belasting voor de persoon te bereiken.

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over een ergonomische werkplek en bieden wij u geschikte producten aan.

TIJDIG PREVENTIEF HANDELEN

Wanneer gezondheidsklachten als gevolg van onjuist of slecht uitgeruste werkplekken tot ziekteverzuim leiden, is het vaak al te laat. Daarom moeten de arbeidsomstandigheden al in een vroeg stadium worden aangepast aan de fysieke behoeften van een individu. Dit betekent niet noodzakelijk dat een groot budget beschikbaar moet zijn.

Ook de juiste kantoor- of werkstoel in combinatie met een geschikte voetensteun voorkomt een slechte houding, ontlast de wervelkolom, tussenwervelschijven en lendenwervels. Mensen zijn immers niet gemaakt om uren achtereen te zitten; het lichaam vraagt om beweging en afwisseling. Zitten, staan en bewegen - deze combinatie bevordert het welzijn en verhoogt de prestaties. Naast kantoorwerk vergen intern transport en opslag vaak een grote fysieke inspanning. Een verscheidenheid aan transportmiddelen en opslagsystemen vergemakkelijkt de werkzaamheden en maakt rugvriendelijk werken mogelijk.

MAAK JE GEEN ZORGEN, JE INVESTEERT NIET ALLEEN!

Veel wettelijke en particuliere ziektekostenverzekeraars geven een subsidie als de gezondheidsdiagnose passend is, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe rugvriendelijke bureaustoel. Erkend wordt dat preventie in veel gevallen kosteneffectiever is dan frequente doktersbezoeken of kostbare behandelingen en revalidatiemaatregelen. Zoek uit of een subsidie mogelijk is voor uw investering in gezondheid.

ERGONOMIE VOOR ELKE LICHAAMSGROOTTE

Het eerste uitgangspunt voor een ergonomische kantoorwerkplek is de bureaudraaistoel. Optimale stoelen volgen elke beweging van de zittende persoon, vereisen frequente houdingsveranderingen en bevorderen zo de beweging en het concentratievermogen. Er moet rekening worden gehouden met lichaamsgrootte en gewicht. Een geïntegreerd synchroonmechanisme met individueel instelbare tegenkracht, alsmede een in de hoogte verstelbare rugleuning, armleuning en verstelbare zitdiepte zijn een must. Hier vindt u een selectie van ergonomische bureaustoelen.

VOLGENDE STAP - EEN TAFEL MET VARIATIE

De volgende stap naar een ergonomische werkplek is een in hoogte verstelbaar bureau of bijzettafel. Blijf in beweging en verander uw werkhouding van zitten naar staan en omgekeerd. Probeer het eens uit en leg bijvoorbeeld uw telefoon op de statafel. U zult verbaasd zijn over het positieve effect dat deze actieve verandering op uw algemeen welzijn heeft.

ERGONOMIE IN PRODUCTIE- EN ASSEMBLAGEAFDELINGEN

Speciale zitoplossingen

In productie- en assemblageafdelingen is veel in beweging. Ook het zitmeubilair moet zich hieraan aanpassen. In hoogte verstelbare stahulpen kunnen worden gebruikt op een normale zithoogte of om te leunen om te staan, afhankelijk van welke werkhouding op dat moment nodig is. Een zadelzitkruk met een zitting die in alle richtingen kan worden bewogen, is een voorbeeld bij uitstek van dynamisch zitten - beter kan het bijna niet.

Vermijden van fysieke belasting met hulpmiddelen

Regelmatige fysieke belasting is vooral het gevolg van het manueel hanteren van lasten, bijvoorbeeld bij het laden en lossen op verwerkingsmachines, van onhandige bewegingen bij assemblagewerkzaamheden of van gedwongen houdingen bij het verwijderen van werkstukken uit containers op de vloer. Eenvoudige hulpmiddelen zoals heftafels, handlieren of functionele transportmiddelen kunnen vaak lichamelijke belasting voorkomen en het ziekteverzuim op de werkplek beperken. Vermijd daarom het tillen en dragen van zware lasten en maak gebruik van de verschillende beschikbare hulpmiddelen. Krijg hulp van collega's die graag een handje helpen en het werk letterlijk gemakkelijker maken.

HET ERGONOMISCH BEHEERSEN VAN SCHOONMAAKWERKZAAMHEDEN

Of het nu in het huishouden is of op het werk - schoonmaakwerkzaamheden zijn altijd inspannend en vergen vaak een grote lichamelijke inspanning. Ergonomie is ook op dit gebied geen onbekende. Alles wat bukken vermijdt en de rug ontziet, is ergonomisch verantwoord en beschermt de gezondheid. Het gebruik van mopwagens bijvoorbeeld ontziet de rug, omdat bukken niet meer nodig is door de geïntegreerde mop-pers.