voor ladders, trappen en andere klimhulpmiddelen
Dit zijn de 6 punten die u moet overwegen voordat u de ladder opgaat!
Onjuist gebruik van trappen en ladders vormt een gevaar voor u en uw werknemers. Om ongelukken met klimhulpmiddelen te voorkomen, moet u de werkomstandigheden en de werkuitrusting snel onder de loep nemen. De volgende checklist zal u helpen om veilig te klimmen.
1. Is de ladder in perfecte staat?
Heeft de ladder defecten of is hij vuil? Bijvoorbeeld, een laagje olie op de sporten kan ervoor zorgen dat u uitglijdt. Hetzelfde geldt voor grof vuil, dat de hechting van de sporten minimaliseert. Controleer daarom altijd voor gebruik de sporten van uw klimhulp op gebreken en vuil.
2. Als de ondergrond droog, vlak en draagkrachtig is?
Een ongeschikte ondergrond onder uw ladder kan ervoor zorgen dat deze wegglijdt of omvalt. Vermijd dit ten koste van alles en zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is!
3. Zijn de weersomstandigheden goed?
In geen geval mag u op de ladder stappen bij harde wind, ijs of regen. Hierdoor kan uw steun wegglijden of kantelen waardoor u eraf valt.
4. Is de ladder volledig uitgevouwen en zo geplaatst dat hij niet kan omvallen?
Dit punt geldt vooral voor ladders. Trapladders moeten altijd volledig worden uitgeklapt om de stabiliteit en standvastigheid te waarborgen. Voor aanleunladders hangt dit af van de installatiehoek en het steunvlak. Indien u meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag advies!
5. Heb je goed en stevig schoeisel aan?
Hoge hakken zijn, niet verrassend, niet geschikt om op een ladder te lopen. Schoenen met een diep profiel en een stevige pasvorm zijn het best. Zo voorkom je dat je van de sporten glijdt en mogelijk valt.
6. Staat de ladder in een verkeersweg of doorgang?
Als dit het geval is, zorg er dan absoluut voor dat niets de ladder kan omstoten. Deuren moeten van de ladder af opengaan of, beter nog, vergrendeld zijn. Als voertuigen het pad kruisen, plaats dan waarschuwingsborden of slagbomen.