WEEGSCHAAL
WEEGSCHAAL-GIDS
Of het nu gaat om de bouw van fabrieken, de chemische industrie, de logistieke sector of de voedings- en metaalverwerkende industrie, weegschalen worden overal gebruikt voor het meten van gewichten. De weegschalen helpen ons elke dag bij het bepalen van de prijs, het doseren en het testen. Het belangrijkste hier is de nauwkeurigheid van de gewichtsmeting. Dit wordt bevestigd door ijking en wordt voorgeschreven afhankelijk van het gebruiksgebied.
Hieronder leest u welke weegschalen u nodig hebt en waar u op moet letten bij de aankoop ervan.
HANG- EN KRAANWEEGSCHALEN
Hangbruggen en kraanweegschalen zijn geschikt voor het wegen en tarreren van hangende lasten. Het weegbereik reikt tot 200 kg voor hangweegschalen en tot 10.000 kg voor kraanweegschalen. Hangweegschalen zijn uitgerust met zowel een praktische handgreep (voor lagere weegbereiken) als een karabijnhaak voor zwaardere lasten. Kraanweegschalen daarentegen hebben een oog van gesmeed staal dat bestand is tegen bijzonder zware lasten.
Tafelweegschaal
Of het nu gaat om compacte tafelweegschalen, telweegschalen of precisieweegschalen, ze kunnen allemaal handig op een tafel of iets dergelijks worden geplaatst. Het verschil tussen de hierboven vermelde weegschalen is de toepassing en het weegbereik.
Telweegschalen
Het bijzondere van telweegschalen is dat een referentiestukgewicht kan worden opgegeven, waarbij de weegschaal bij het wegen het aantal stuks aangeeft. Dit is een uiterst praktische functie, vooral bij het opmaken van de balans. Sommige weegschalen zijn ook uitgerust met een geheugen, zodat bijvoorbeeld enkele honderden referenties kunnen worden opgeslagen en indien nodig worden opgeroepen.
Palletweegschaal
Als voornamelijk pallets worden gewogen, is een palletweegschaal de juiste keuze. De praktische aanpak en het laten zakken van de pallet op de weegschaal bespaart kostbare tijd bij het wegen. Het gewicht kan van een display worden afgelezen. Afhankelijk van de keuze kan het display permanent aan de weegbrug worden bevestigd of als vrijstaande wand- of statiefeenheid worden opgesteld.
Vloerweegschaal
In tegenstelling tot de palletweegschaal, kan de vloerweegschaal universeler worden gebruikt. Met een geschikte oprijplaat kunnen de weegstukken gemakkelijk op de weegschalen worden getransporteerd. Ook hier kan de display-eenheid permanent op de weegbrug worden aangesloten of vrij worden opgesteld als wand- of statiefeenheid, afhankelijk van uw keuze.
DE BEPALING VAN DE PERFECTE WEEGSCHAAL
Allereerst is het belangrijk na te denken over wat er gewogen moet worden. Voor hangende lasten is een hang- of kraanweegschaal een goede keuze, afhankelijk van de last. Voor zware ladingen die op pallets worden vervoerd, moet een palletweegschaal worden gekozen. Compacte tafelweegschalen zijn veelzijdig, maar hebben een laag weegbereik. In laboratoria zijn vooral precisieweegschalen met een afleesbaarheid tot 0,001 gram nodig. Voor telapplicaties wordt een telweegschaal aanbevolen.
Zodra het juiste type weegschaal is gevonden, moet het weegbereik worden bepaald. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met onze technische adviseurs. Wij geven u graag advies.
Bij het kopen zult u waarschijnlijk verschillende symbolen tegenkomen die de kenmerken van het betreffende schaalmodel beschrijven. Ter oriëntatie vindt u hieronder alle gebruikelijke symbolen uitgelegd.
Batterijvoeding
Oplaadbare set<
Batterijvoeding
Het batterijtype voor het desbetreffende toestel specifiek
Data-interface
Voor het aansluiten van een printer of PC
GLP/ISO Protocol
Van weeggegevens met datum, tijd en serienummer. Alleen met bijpassende thermische printer.
Kalibratieprogramma (CAL)
Voor het instellen van de nauwkeurigheid. Extern kalibratiegewicht noodzakelijk en op aanvraag.
Netadapter
230 V/ 50 Hz, als een afzonderlijke eenheid
Voedingsunit
230 V/ 50 Hz, in de weegschaal geïntegreerd
Procentuele bepaling
Weergave van de afwijking van het referentiegewicht (110 %) in %, in plaats van in grammen
Recept
Afzonderlijke geheugens voor het gewicht van het tarravat en de receptingrediënten (netto-totaal)
Stof- en spatwaterbescherming
Uitleg van beschermingsklasse IP zie hieronder
Hoeveelheden
Selecteerbare referentiestuknummers en display dat omschakelt van stuk naar gewicht
Tare
Het display op "0" zetten wanneer de weegschaal wordt geladen
Tolerantiebereik
Boven- en ondergrens programmeerbaar, bv. voor doseren en sorteren
Wegen onder de vloer
Opname van de lading door middel van een haak aan de onderkant van de weegschaal
Weeginstallaties
Met één druk op de knop omschakelbaar, bijvoorbeeld naar niet-metrieke eenheden
Bescherming tegen water en stof
Beschermingsklasse IP (internationale bescherming) Deze internationale specificatie beschrijft hoe sterk de weegschaal beschermd is tegen stof en water. Hoe hoger het getal, hoe beter de weegschaal beschermd is tegen stof en water.
Z. Bv. IP65 = bescherming tegen het binnendringen van stof en tegen waterstralen uit alle richtingen.
Eerste cijfer= stofbescherming
0 geen bescherming
1 Vreemd voorwerp > 50 mm
2 Vreemd voorwerp > 12 mm
3 Vreemd voorwerp > 2,5 mm
4 Vreemd voorwerp > 1 mm
5 Stofafzetting binnen
6 Binnendringen van stof
Tweede cijfer= waterbescherming
0 geen bescherming
1 verticaal vallende druppels
2 max. 15° vallende druppels
3 max. 60° vallende druppels
4 spattend water alle kanten op
5 waterstraal alle richtingen
6 tijdelijke overstromingen
7 tijdelijke onderdompeling
8 permanente onderdompeling
Weetje?
Tare
Het woord tarra komt uit het Arabisch (taraha = weghalen, wegnemen) en betekent het uitbalanceren van een gewicht om evenwicht te scheppen.
Tolerantie
Het woord tolerantie of verdraagzaamheid komt van het Latijn (tolerantia). Technisch gezien is het het toelaatbare verschil tussen de beoogde norm en de werkelijke meeteenheid.
Aanpassen
Aanpassing komt van het Latijnse (iustare) en betekent "corrigeren". In de techniek betekent afstelling de exacte instelling.
DE KALIBRATIE
IJkbare en niet-ijkbare weegschalen zijn metrologisch vrijwel identiek. De keuze van het ontwerp hangt af van het beoogde gebruiksgebied.
De officiële ijking
Volgens EU-Richtlijn 90/ 384/EEG voorgeschreven voor de volgende toepassingsgebieden:
De ijkproef
De ijkgeldigheid